Aflevering 1 – Filosofie van de Eenvoud met Marius de Geus

Marius de Geus is docent aan de Leidse universiteit en schrijver. Ook schrijft hij artikelen voor het libertaire tijdschrift De As. We hebben het hoofdzakelijk over zijn boek Filosofie van de Eenvoud.

Onderwerpen die aan bod komen zijn: Foucault’s Discipline and Punish, de Sleepwet, het veiligheid-versus-privacy dilemma, Hannah Arendt’s “The Human Condition”, (het afschaffen van) referenda, betrokkenheid van de burger, De Geus’ presentatie in Gent, dat Groenlinksers niet zo groen zijn, over een tandarts in VenetiĆ« hebben, Fear of missing out (FOMO), dat matiging stress vermindert en vrijheid geeft, liberalisme en verduurzaming en waar dat botst, unintended consequences, praktische culturele veranderingen, waarom De Geus woorden als “consuminderen” en “versobering” niet of nauwelijks gebruikt, verschillende soorten vrijheden, minder vlees eten, de TED talk waar ik aan dacht, de man die Marius de Geus na de opname noemde die ook over zonnepanelen een autoriteit is, Babette Porcelijn (Dit boek lijkt een echte voltreffer te gaan worden, en wordt ook binnenkort vertaald – Marius).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *